Allmänt, Jobbrelaterat

De, Dem eller Dom?? Vad gäller?

Jag har länge länge tänkt skriva ett inlägg om just enkla skrivregler när man använder ordet dom i skrift. Personligen gillar jag inte när man skriver dom i text även om jag vet att det är accepterat. Men jag kan även hänga upp mig på om man använder fel på de eller dem också.`Jag känner att flytet i texten försvinner. Tyvärr!!  Jag ser att det är en vanlig förvirring inte minst bland lärare.. Jag vill därför dela med mig av en enkel regel som underlättar användandet av rätt form.

Regler som underlättar för DE, DEM eller DOM.

Egentligen handlar det om grammatik.. Är det subjekt eller objekt?

DE är ett subjekt, alltså nån som utför en handling. Oftast förekommande i början av meningen. Ord som vi, jag, Kalle, Han

DE två bokstäver – VI två bokstäver

DEM är ett objektet, alltså något som utsätts eller påverkas av handlingen. Oftast mot slutet av meningen. Ord som oss, mig, honom/henne.

DEM tre bokstäver – OSS tre bokstäver

De, dem eller dom? vad gäller
Regel som underlättar användandet av de eller dem.

Har du fortfarande inte riktigt förstått så kanske detta kan sprida lite ljus på det hela.. För visst påverkar det läsandet när man ser det så här svart på vitt.

De dem eller dem hur blir meningen vid felanvändande?
De eller dem och hur påverkar det meningen? (Källa: okänd med omskrivning av maxarna)

Hur upplever du de, dem eller dom?? Vad använder du?? Vet du vilket som ska användas var och när? Stör dig dig på syftningsfel?

18 reaktioner på ”De, Dem eller Dom?? Vad gäller?

 1. Jag tycker detta är så svårt, även om det är logiskt när jag läser ”reglerna” men när jag väl skall skriva en text så tvekar jag och minns inte hur det skall vara, då skriver jag oftast dom för att det inte skall bli fel.

  1. Svenska språket är inte helt enkelt.. Det är så många regler och oskrivna regler i svenska språket. Man får göra så gott man kan.

 2. Jag vet hur man använder de, dem eller dom. Personligen använder jag ordet dom av den enkla anledningen att jag vill skriva så nära talspråket som möjligt, och jag hör aldrig en enda människa som någonsin använder ordet dem i dagligt tal. Mina texter ska funka att läsa högt utan att man låter som någon som rabblar manus på Dramaten. Om en text funkar för högläsning blir den lättläst vid ”tyst” läsning. Det är ju tur att vi gillar olika 😉
  Det jag stör mig på (i den mån jag ägnar mig åt att störa mig på vad andra skriver) är missbruket/den felaktiga användningen av ordet dem. Många verkar vara livrädda för att inte uttrycka sig ”fint” nog, och i sin rädsla skriver dom (ja där kom det igen ;)) sönder sina texter.

  1. Ja visst tänker vi alla olika.. Fast jag säger DE till de och Dom till DEM i talspråk. Men ja talspråket är ju dom. Sen tycker vi alla olika och föredrar olika.

 3. Jättebra inlägg 🙂 Jag försöker använda de och dem istället för dom. Jag vet för det mesta när orden ska användas och tycker jag använder orden bra. Kan störa mig ibland på andras skrift men vet också att många har läs och skrivsvårigheter vilket man får ta hänsyn till.

  1. Ja självklart ska man ha förståelse för att alla har olika förutsättningar.. Lite därför också jag skrev detta inlägg för att ge tips och stöd i tänkandet.

 4. Haha jag är nog lite hopplös när det kommer till just det här ?? Använder i princip alltid dom, väldigt sällan dem. Tack för en bra & lättläst förklaring och för påminnelsen!?

 5. Jag tänker ibland på they och them i engelskan, då blir det klart. 🙂 Men det krävs ju basic koll på engelska också.. Annars tycker jag det är rätt tydligt vilket man ska använda. Dom funkar väl men jag föredrar de och dem faktiskt. Fast har man svårt med det så då är ju dom jättebra att kunna använda.

  Annat jag stör mig onormalt mycket på (vet att det är onormalt, haha) är när man skriver dej, sej och mej.. Det blir nästan kortslutning i skallen på mig när jag läser det, funkar inte. 😛 Det går emot hela min drillning i grundskolan. 😛

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *