Recept, Recept: Tillbehör

En skatt i trädgården..

Igår fick jag ett ryck att lykta på en blomma som jag trodde var ogräs. Men vid närmare sniff tyckte jag mig märka att det inte var ogräs utan något annat.. Detta måste vara fläder tänkte jag.. Å mycket riktigt efter en snabb fråga i sociala medier fick jag det bekräftat att det var Fläder som växte i vår trädgård.. Snabbt plockade jag några klasar och satte saften på ja vad säger man inte jäsning men på tillagning kanske? Så om två dagar har vi flädersaft här hemma. Jag blev faktiskt riktigt glad över mitt fynd..

Recept:

Liten sats ca 5 dl

 • 10 stora fläderblomsklasar
 • 1 liten citron
 • 5 dl socker
 • 1 tsk citronsyra
 • 4 dl vatten

Stor sats ca 4 liter

 • 50 stora fläderblomsklasar
 • 4 citroner
 • 4 l socker
 • 100 g citronsyra
 • 3 l vatten

Gör såhär:

 1. Skölj blomklasarna noga i ljummet vatten och låt rinna av.
 2. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Skär den i skivor.
 3. Varva blomklasar, citron, socker och citronsyra i en bunke eller hink.
 4. Koka upp vattnet och häll det kokande över blommorna.
 5. Låt stå i rumstemperatur i 2 dygn och sedan i kylskåpet i ca 2 dygn .
 6. Sila upp saften i flaskor. Förvara kallt.

0 reaktioner på ”En skatt i trädgården..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.