Teckenspråk, Videor

Färger på teckenspråk hedrar teckenspråkets dag

14 maj är en viktig dag för alla teckenspråksanvändare. Det är nämligen teckenspråkets dag, dagen vi firar detta vackra språk. 14 maj 1981 var dagen då riksdagen var det första landet i världen att erkänna teckenspråket som dövas förstaspråk och där med även språket i sig. En viktig dag alltså. Å tänk att Sverige var först ut. Även om jag många gånger tycker att vi är sena när det kommer till tillgänglighet för döva i samhället. Har du någon gång flugit med ett utländskt bolag (vet inte exakt vilka men många olika)? Har du lagt märke till deras säkerhetsgenomgångar? Där visas säkerhetsgenomgången på en film och i rutan finns en lite ruta där informationen teckentolkas. Hur ofta händer det i Sverige? Aldrig!!!

Nå ja.. Denna dag 14 maj firas varje år runt om i landet och inte minst på specialskolorna. Jag har varit med i gruppen som planerar vår dag på skolan så jag och Elin kommer att åka in till jobbet idag för att delta i firandet. Vem vill missa det??

Bär turkost för att fira du med!

Teckenspråket har en egen färg och det är faktiskt den fina färgen turkost! Så du kanske inte kan fira på plats men genom att fira på distans eller sociala medier så kan du sprida dina budskap i turkost!.

Ett projekt som kanske går hem

I och med att det är teckenspråkets dag tänkte jag passa på att lansera ett litet projekt jag tänkt på. Varför inte sprida lite kunskaper om teckenspråk här på bloggen. Jag tänkte att jag filmar in lite olika klipp med små tecken eller fraser som man sen kan titta på och förhoppningsvis lära sig något av. Jag har som sagt länge tänkt på detta men har haft svårt att komma till skott. Ibland får man bara bestämma sig och köra! Så nu har jag gjort första delen i min serie. Jag tyckte inte det var helt lätt att välja område som start men det fick bli färger på teckenspråk.. Tror ni inte jag glömde den viktigaste färgen turkost. nå ja.. Ni får lära er ett gäng andra färger iaf.

Jag ska säga att jag är inte alls bekväm med att bli filmad, hua mig men det lär man väl sig med tiden skulle jag gissa. Skönt jag slipper prata iaf. Sen blev det något konstigt med kvaliteten på filmen. Vet inte riktigt varför men hoppas det bara var engångsföreteelse.

Nu undrar jag om det finns intresse för denna typ av filmer och vilka områden ni då gärna hade sett mig filma in? Andra tips och förslag? 

Handalfabetet brukar vara populärt att lära sig i början. Det är en bra grund att stå på. Kan du bokstavera ditt namn?

Handalfabetet svenskt teckenspråk
Handalfabetet svenskt teckenspråk

Har du andra frågor om språket så tveka inte att ställa dem till mig så lovar jag att svara så gott jag kan.

6 reaktioner på ”Färger på teckenspråk hedrar teckenspråkets dag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.