Recept, Recept: Efterrätt, Vardagen

Jettegod Ris á la malta

Jag vet att många säkert reagerar negativt på min rubrik och så även jag men jag har en bra förklaring och den kommer här i inlägget. ?

Ris á la Malta Jettestyle

Vi brukar fira dansk jul med våra fina danska grannar.. Jette och Micke ? Isabell brukar även kalla dem JetteMycke.. Vår gemensamma jul i jan/feb innehåller traditionella Anka och Ris á la malta. Jettes ris á la malta är verkligen något extra.. Jag brukar längta hela året efter hennes sockerstekta potatis och ris á la malta..

Idag kunde inte Daniel vänta längre.. Det är ju trots allt 11 månader till nästa jul så han fick ett sug att prova göra egen gröt från Jettes recept.

Några timmar senare var gröten på bordet och vi njöt som om det vore jul redan idag.. ? Den blev Jettegod 😉 nästan lika god som hennes med andra ord. Hade dock kunnat vara lite mer vaniljsmak kom vi fram till. Det får vi finlira till nästa gång. Men gröten till julafton 2019 är gjuten iaf. Vi kommer ha ris á la malta. 

Recept på Ris á la matla
Jettegod ris á la malta

Recept på Ris á la malta

Jag kan ju inte skriva detta inlägg utan att dela med mig av receptet så här kommer det. Receptet är till 6-8 personer. Tid: 20 min plus 45-50 min koktid.

Detta behöver du:
1 vaniljstång
1 L standard mjölk
1½ dl grötris
200 g mandlar
2½ dl vispgrädde
2-4 msk florsocker

1 Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna. Lägg de tomma skalen i en stor tjockbottnad kastrull. Häll i mjölken och koka upp under omrörning.

2 Skölj grötriset i kallt vatten i en sil. Häll sedan ner riset i den kokande mjölken. Sänk värmen och låt koka i 45-50 min . Rör med jämna mellanrum till en lagom grötig konsistens. Den stelnar ytterligare när den svalnat. Ta ur vaniljstången och låt gröten svalna helt. Gärna i kylskåpet.

3 Skala och hacka mandeln fint eller grovt efter tycke och smak.

4 Vispa grädden med vaniljkornen samt florsocker till lätt vispad grädde. Vänd ner grädden och mandel i den kalla gröten och sätt i kylen fram till servering.

5 Servera med saftsås eller körsbärssås.

1 reaktion på ”Jettegod Ris á la malta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *