Vardagen

Pedagogers uppfattning om flerspråkighet för elever med hörselnedsättning

För nån vecka sedan fick jag hem mitt examensbevis.. Beviset på ett tre års kämpande på halvfart gett resultat. Det var tre år som en berg och dalbana men även en lyxig tid. Jag har haft förmånen att få min utbildning betald från arbetsgivaren. Jag har jobbat halvtid på arbetsplatsen och studerat hemma på den andra halvtiden men ändå haft fullt betalt. Dessutom har min arbetsgivare betalt alla utgifter i samband med utbildningen så som resor till Örebro och kurslitteratur. Jag är så tacksam för denna möjlighet. Men det jag är mest tacksam för den tid som studierna gav mig med mina barn.

Jag började studera när Elin var ca 1 år gammal. Jag var föräldraledig med henne på halvtid och studerade halvtid på distans. Daniel kunde vara hemma halvtid med Elin vilket gav även dem en mysig tid tillsammans. När Elin sen var 1,5 år skolade vi in henne på förskolan. Men eftersom jag fortfarande studerade på halvfart kunde jag styra min tid med hämtningar och lämningar.. Även sista året var jag hemma och föräldraledig med Elin. Detta var ju försäkringskassan som ”tvingade” oss till detta.

Men det var ju inte tre år av ren lyx och njutning utan det var tre tuffa år där många uppgifter och skolarbete som hela tiden malde i huvudet. Som student är man aldrig ledig. Man går hela tiden och tänker på sina texter och uppgifter. Det hänger över en hela tiden. Jag hittade en studieteknik som fungerade bra för mig och underlättade mycket. Men vilken ångest jag kunde känna inför vissa uppgifter. Usch det saknar jag inte alls..

examensbevis flerspråkighet för döva och hörselskadade elever

Examensarbete om flerspråkighet för elever med hörselnedsättning

Sista terminen var även den termin där examensarbetet var i fokus. Jag skrev tillsammans med en numera god vän Petra. Vi hade ett bra teamwork och fungerade samarbete. Vi var dock till en början intresserade av två olika områden. Flerspråkighet och digitala verktyg. Men vi lyckades skapa ett arbete där vi kombinerade båda områden. Vår titel på examensarbetet blev: Pedagogers uppfattning om flerspråkighet för elever med hörselnedsättning. Man kan kort och gott säga att vi har tittat på pedagogers syn på flerspråkighet och vilket stöd eleverna får då mest fokus på digitala verktyg även om vi valt andra begrepp i vår uppsats.

Du kanske är nyfiken på vårt arbete och vill läsa det? Då kan jag rekommendera dig att ladda ner den på DIVA genom att klicka HÄR.

Du får gärna meddela mig om du läst vårt arbete för det är alltid kul att veta.. =) Nu kan jag titulera mig som speciallärare med inriktning döv/hörselnedsättning. Jag har även ansökt om uppdatering av min lärarlegitimation så jag väntar med spänning på vad den ger mig behörighet i. Om jag får fler ämnen eller inte. Skolverket har tidigare sagt att jag blir behörig i Teckenspråk men jag betvivlar det starkt. Återstår att se.

 

5 reaktioner på ”Pedagogers uppfattning om flerspråkighet för elever med hörselnedsättning

    1. Ja det är ju lite segt med två exjobb och jag undrar om det är värt det. Jag vet att många väljer dubbla behörigheter men samtidigt så vet ju ofta inte skolorna om vad de söker då de i samma annons söker speciallärare och specialpedagog. Härligt att du gillar studera.

  1. Åh va intressant det låter!
    att plugga är inte en dans på rosor men det ger så mycket i de långa loppet;
    väldigt intressant ämne du fördjupat tid i med, så så viktigt.
    Precis som hela läraryrket, det bygger ju ändå våran framtid. Bra jobbat!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *