Bloggrelaterat

SEO – sökmotoroptimering ger fler läsare

För att få en blogg att växa behövs mer än bara några ord och bilder på en sida. Det ligger mycket jobb bakom varje inlägg eller åtminstone bör göra det för att bloggen ska generera maximalt antal läsare. I detta inlägg tänker jag därför prata lite kring grunderna i SEO – Sökmotoroptimering och vad det innebär. 

SEO står för Search Engine Optimization och översätts till sökmotoroptimering på svenska. SEO är en samling av olika metoder som får din sina/blogg att hamna högt upp i sökmotorer som exempelvis Google. Något som jag tror alla bloggare eftersträvar.

Hur gör man då för att SEO sin blogg?

Det första du behöver fundera på när du ska skriva ett inlägg är vilka sökord som din målgrupp kommer att använda när de söker efter ditt innehåll. Det låter kanske enkelt men det är ytterst avgörande för att de ska kunna hitta din blogg. För dessa ord som du väljer kommer du sen att fokusera på i ditt inlägg.

Som i detta inlägg är fokus SEO, Sökmotoroptimering, fler läsare.

Men det räcker inte att bara länka rätt via sökord utan även innehållet måste vara relevant för sökmotorerna vilket för brödtexten viktig eftersom det är den som Google läser av för att hitta relevansen i ditt inlägg. Men det är inte bara brödtexten utan även resten av inlägget.. Några tips att tänka på..

1 Titeln/Rubrik på inlägget ska innehålla sökordet som du optimerar för. I mitt fall SEO – Sökmotoroptimering. Titeln ska även vara lockande för läsaren och innehålla max 68 tecken inkl blankslag.. Tänk även på att inte ha liknande rubriker till dina inlägg då det kan förvirra sökmotorerna.

2 Kopiera inte! För att din text ska hittas i sökmotorer är det viktigt att din text är unik. Därför ska du inte kopiera texter eller andra inlägg. Kopierade sidor nervärderas i sökmotorerna.

3 Rätt mängd text Det finns inget givet svar på vad rätt mängd text är men ju mer sökmotorerna har att läsa av ditt inlägg och passa ihop med orden du sökoptimerar mot desto bättre. Men ca 300 välskrivna ord är att rekommendera i ett blogginlägg. Tänk på att inte använda orden du sökotimerar mot för många gånger i din text för då kan det skada mer än det gör nytta. Använd istället synonymer till dina ord.

4 Bildoptimering: För att sökmotorer ska kunna läsa av bilder krävs det en aktiv insats från dig. Först och främst ska du döpa bilden till ordet du vill sökoptimera den mot. Sen kan du i ditt inlägg tagga bilden med ett alt-attribut. Där skriver du kort vad bilden visar. Självklart ska dina sökord vara med i frasen. Fatta dig kort men beskrivande.

Sist ut tänker jag ta upp lite kring länkar och dess betydelse för din SEO. Länkningar är egentligen det absolut viktigaste när det kommer till Sökmotoroptimering.

Genom att länka till andra sidor skapas en länkkraft som gör att sidan prioriteras i sökmotorernas algoritmer. Därför är det av stor vikt att även länka till dina egna inlägg för att på så sätt stärka dina egna sidor. Tänk bara på att inlägget som länkas till ska vara av relevans för inlägget den länkas ifrån.

Tänk på att ankartexten (ordet du länkar ifrån) bör vara det du länkar till. Många länkar genom att skriva klicka HÄR och har sen en länk men för att länken ska blir sökoptimerad är det mer fördelaktigt att skriva vad ordet länkas till.

Nu har du fått lite att tänka på när du bygger upp dina framtida inlägg.. Hoppas att du ansåg det var lärorikt.

Lycka till!!

Till min hjälp för att skapa detta inlägg har jag använt mig av sidan Pineberry där kan du läsa mycket mer kring ämnet och fördjupa dig ytterligare!!! Jag har bara nuddat vid ytan..

Sidan har även en tjänst där du kan göra en snabb SEO-analys på dina sida eller inlägg för att på så sätt få tips om vad i dina inlägga du behöver förbättra..

SEO Sökmotoroptimera din blogg

12 reaktioner på ”SEO – sökmotoroptimering ger fler läsare

  1. Också ett bra inlägg. Något som är efterfrågat i gruppen (Blog Boost) är hur en kan SEO-optimera sin blogg på just Nouw. Undrar om du skulle vilja skriva om det? Hade varit himla kul! ?

  2. Bra inlägg ? En sak som jag undrar över bara. HUR länkar man till orden? Jag kanske är trög som inte fattar. Jag vet hur man länkar till en vanlig sida, men själva orden, ska de länkas till på något speciellt vis? Eller är det att man bara skriver orden i sitt inlägg?

  3. Du länkar orden när du länkar till relevant sida. Exempelvis så skrev jag SEO i mitt inlägg med besöksrekord och det ordet var lämkat till mitt inlägg om Seo. det fick dig att klicka in där och sökmotorer stärker då relevansen till inlägget. Tydligt nog?

  4. Riktigt bra inlägg! Jobbar också med ett inlägg angående det där med sökmotoroptimering, det är knepigare än man kan tro!
    Förresten, har du koll på hur man kan bildoptimera på nouw (om det ens går)?

  5. Ja det är inte helt enkelt men det ger resultat.. På nouw optimerar du bilder genom att klicka på bilden och sen välja länk uppe i spalten till vänster. Fyll i alt där och ev en länk..

  6. SEO är hur viktigt som helst för att komma högt upp på google, jag håller på med det här både på min egna blogg och åt andra företag.. Det är redigt intressant ämne det här och man kan fördjupa sig så mycket i det..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *