Teckenspråk

Sommarpratarna är inte för alla…

Solen skiner och jag ligger i soffan ute på trädäcket och njuter efter att ha plockat flera skålar med bär från trädgården. I bakgrunden lyssnar jag på radion och bestämmer mig för att lyssna på ett avsnitt från Sommarpratarna.

Sommarprataren Joakim Lundell

Jag väljer att idag lyssna på Joakim Lundell, som kanske mer är känd som Jockioboi. Jag har följt hans framgång lite på distans genom hans olika medverkan i olika program och Youtube utan att egentligen följa honom. Men ändå känner jag att jag vet vem han är.. Eller ja hans offentliga jag iallafall. För vem är egentligen Joakim Lundell?

Han pratar mycket om hans utmaningar med hans diagnoser och samhällets förväntningar på honom. Men även hans trassliga eller rättare sagt trasiga relation med sin mamma.

Men när jag lyssnar på honom tänker jag mycket på mitt yrke och de elever/ungdomar Jag möter i vardagen. Vi vuxna har en viktig uppgift att tillgodose allas behov och se varje människas unika förutsättningar och resurser. Men skolan är inte anpassad för alla!! Inte heller samhället!!

Sommarpratarna inte för alla

Sommarpratarna är inte för alla

Jag lyssnar och funderar mycket över det jag hör.. Jag tänker att mina kollegor inom skolvärlden och vänner bör ta del av Joakims program men samtidigt vet jag att det inte är möjligt! För samhället och sommarpratarna är inte tillgängligt för alla!!

Sommarpratarna sänds på SR P1 eller på SR play om du vill LYSSNA i efterhand. Men är du döv, har en hörselnedsättning eller annan svårighet som hindrar dig att ta till dig audiotivt material så är inte sommar i P1 tillgängligt för dig. Radio är inte tillgängligt för de som inte kan höra men ändå måste de betala Public Service licens precis som alla andra. Är det rättvist?

År efter år skriver många och klagar på tillgängligheten och år efter år får de samma standardiserade svar, att de tar med sig synpunkten till nästa år..

Varför kan inte Sveriges radio ha sommarpratarnas program nedskrivna i text eller ännu bättre som översatta till svenskt teckenspråk på SR play?

Facebookgrupp för Syssnare

Istället har döva åter igen fått ta saken i egna händer och skapa sin egen delaktighet. Det skapades en grupp på Facebook där teckenspråkiga samlas och där helt fantastiska människor tillsammans skapar tillgänglig material helt ideellt.. De spenderar timmar på att skriva ner sommarpratarnas program och de översätter till svenskt teckenspråk som de filmar in. Jag är så imponerad av denna grupp!! Vilket jobb.

Jag kan säga att jag som hörande också tycker att materialet är användbart och har både tittat och läst olika program som jag aldrig skulle tagit mig tid till annars. Så denna ”anpassning” är tillgänglig för alla..

Som en förlängning till denna grupp har det även dragits igång en namninsamling för att få Sveriges Radio att bli mer tillgängliga för alla. Detta genom att använda skrivtolkning och/eller teckentolkning.

Alla underskrifter är viktiga så vill du bidra med ditt namn och göra Sveriges Radio för alla kan du gå in HÄR.

Tack för att du läste och tycker du detta är viktigt så ber jag dig dela detta inlägg och hjälp oss att få fler underskrifter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *