Teckenspråk

WDSL – World day of sign language

Idag är det inget mindre än världsteckenspråksdagen (WDSL) En dag där teckenspråket hyllas i hela världen. Oavsett om du är döv, hörselskadad eller hörande är detta en dag att uppmärksamma och fira.

Varför detta då? Jo genom att uppmärksamma denna dag gör vi något negativt till något positivt.. Det grundar sig i Milanokongressen 1880 när man röstade om teckenspråkets existens i dövskolorna och oralismen vann. Efter denna dag gällde endast talat språk även för döva. Mycket av undervisningen fokuserade på talträning vilket medförde att annan kunskapsundervisning fick stå åt sidan och kunskapsmässigt hamnade döva efter.

Det var tal på lektionerna men på rasterna tecknade barnen i smyg till varandra så teckenspråket levde vidare i små grupper och tack vare dövföreningar.

Föräldrar till döva fick veta att de skulle prata rakt in i sina barns döva öron för att de skulle höra. Självklart var det helt fel och barnen tog avstånd från sina familjer och sökte sig till dövskolorna och gemenskapen bland likasinnade.

De sju åren innan döva barn (som är uppväxta i hörande familjer) kom att kallas de sju vita åren då de stod utanför kommunikationen i familjen och kom oftast först i kontakt med rikt teckenspråk när de började på dövskolorna.

1981 blev svenska teckenspråket erkänt som ett språk även om det inte är godkänt som ett minoritetsspråk så har det samma laglig rättighet som ett minoritetsspråk. Dock är det än idag är flera länder som fortfarande förnekar språkets existens och förbjuder det Som undervisningsspråk.

Därför är denna dag extra viktig att fira för att uppmärksamma hur lång Sverige har kommit (även om det finns mycket kvar att göra kring tillgängligheten) och samtidigt påminnas om att alla länder inte kommit lika långt utan att vi måste fortsätta kämpa för rättigheterna till ett språk för alla!

Handalfabetet teckenspråk

Varför inte passa på att lära dig handalfabetet.. ?

Jag tänkte även passa på att öppna upp för frågestund kring teckenspråk, dövskolor (specialskola) döva/hörselnedsättning, CI, Happ. Frågan är fri.

0 reaktioner på ”WDSL – World day of sign language

  1. Jag lärde mig teckenspråk (alfabetet och lite smått annat) efter ett pogram för barn på tv under 70 talet, Tecken till varandra trot jag det hette… inte 100% säker dock. Och blev betydligt duktigare på det efter en sommar med min bästis när hennes kusin Dan kom för att va hos dem en hel sommar, fantastiskt att hur lätt det gick att lära sig att kommunisera med teceknspråk för mig. Jag var en fena ? lite sitter kvar dock inte allt. Jag har faktiskt haft nytta av det när jag jobbade i butik för 15 år sedan med ? Tecken borde alla lära sig! (Y)
    Ha en fin måndag!
    Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *