Lekar till festen, Lekar till julen

Julklappsspelet och andra lekar till julen

Brukar ni spela paketleken eller julklappsspelet, som det också kan heta, i juletid? Denna lek har nog fått en given plats i de flesta hem på julafton. Vi har spelat julklappsspelet i många år på vår julafton men även andra träffar med släktingar och vänner i juletid. Precis som leken har olika namn så finns det olika regler i spelet.. Det finns även olika variationer på samma typ av julklappsspel. Jag tänkte därför i detta inlägg tipsa på lite olika varianter och regler som kan sprida lite nytt ljus på den traditionella leken.

Lekar som lämpar sig till jul.

julklappsleken och andra lekar till julen

1 Först ut har vi den traditionella paketleken där alla får paket för en viss förutbestämd summa. 

Alla köpet och slår in EN present till den bestämda summan. Alla paket läggs i mitten av bordet. Till spelet behövs en tärning och en tidtagare. Är ni många i leken är det att föredra att ha två tärningar. Spelet är indelat i två delar. Första delen slår alla runt bordet tärningen i tur och ordning. Får du siffran 6 får du ta ett paket från bordet. (Här finns det massa olika varianter men den vi brukar köra är såhär.) Har du fått ett paket står du över tills nästa del.

När alla paket är slut på bordet börjar nästa fas. Den själva klappjakten.. Här sätts tidtagaruret på antal minuter som det finns deltagare. 10 deltagare = 10 minuter. Ni fortsätter slå tärningen och när man får siffran 6 får man byta ut sitt eget paket med någon annan alternativt byta två andras paket med varandra.

När tiden är ute får alla öppna sina paket. Det finns även en version där man sen leker fas 2 igen fast med öppnade gåvor om man vill dra det till sin spets.

2 En liten utveckling av julklappsspelet är den lek som vi i min familj kallar ”plojleken”

Till leken köper alla ett paket värd förutbestämda summan samt ett paket som man tar hemifrån och ska vara TOTALT värdelös.. Här snackar vi tom toalettrulle, kapsyler, en tegelsten, en gammal använd tandborste. Ja ni förstår.. Båda paketen slås in fint i julklappspapper och läggs blandade på bordet.

Denna lek påminner om förra leken och består även den av två faser.. Första fasen handlar det om att samla på sig så många paket som möjligt. Alla slår i tur och ordning tärningen.. Vid 1:a eller 6:a får du ta ett paket från högen.. Du är med hela tiden tills alla paket är slut. Tekniskt sett kan nån sitta med ett berg och nån vara utan.

När paketen är slut börjar fas två.. Klappjakten.. Samma här som tidigare sätter ni klockan efter antal deltagare.. Nu gäller det att vara snabb med tärningen men reglerna ändras lite..

1:a betyder att du får ta från nån och ge till någon annan.

6:a betyder att du får ta från någon och ge till dig själv.

Vi brukar säga att man inte får ta från nån som bara har 1 paket.. Men det är upp till var och en hur hårda regler man vill ha..

När tiden är slut räknar ni antal paket och flest paket får öppna först. Den som hade flest kanske inte fick de bästa paketen.. 😉

3 Bestäm själv värdet innehållet

Även denna lek har samma grundregler som de två ovanstående men här ska man ha tre paket per deltagare. Ni bestämmer en summa som ni ska handla för. Exempelvis 100 kr. Sen kan man själv fördela denna summan mellan de tre paketen. exempelvis 40 + 60 + 0 eller 50 + 50 + 0 eller 100 + 0 + 0. Ja ni förstår. Så i spelet vet du inte vilket värde just ditt paket har. Allt från 0 till 100 kr kan det vara värt. Spelet spelas enligt ovanstående regler.

4 Kampen om julklappen

3 Alla kan bidra med en viss summa och värdparet fixar en gåva som ni alla ska slåss om.. Eller så gör man det mindre påkostat och bara slår in något av mindre värde för roliga sakens skull.

Det är alltså ett paket som är väl inslaget.. Snåla inte med tejpen och se till att snöret sitter hårt.. 😉 Ju mer väl inpackat desto längre varar leken..

Tillbehör till leken är två tärningar, grytvantar, halsduk och mössa. (eller ytterligare saker)

Första man slår tärningen (yngst börjar) när denne får två sexor får hen ta på sig rekvisitan och börja öppna paketet.. Under tiden slår näste man tärningen tills denne får två sexor… När hen får sexor går turen vidare och nästa får kämpa.. Leken pågår tills paketet är helt öppnat. Den som sist lyckas öppna paketet vinner det.

Denna lek brukar bjuda på många skratt..

5 Lotten bestämmer julklappen

Alla köper en present värd bestämd summa. Dessa läggs på bordet. Dela ut nummerlappar till alla deltagare.. Den som får nummer 1 får börja ta ett paket från bordet som denne öppnar.. Deltagare nr 2 får välja mellan att ta paketet som 1:an öppnade eller ta ett nytt från bordet. Näste man får välja mellan både nummer 1 och 2.. Om låt säga 3:an tar 2:ans paket så får 2:an ta ett nytt paket på bordet. Nästa deltagare får välja från alla öppnade och oöppnade paket. Leken slutar när alla paket på bordet är slut.

Samtliga lekar kan anpassas och reglerna i de olika lekarna kan tillämpas i samtliga.. En annan twist som går att genomföra på alla lekar är att man köper något utifrån specifikt tema så som färg, form, dryck, given bokstav.. Det kan bli roliga tolkningar..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *